PROGRAMA 2024

XERRADES - DEMOSTRACIONS

11:00h - 12:00h

Nisshoku - Eclipsi de llum

Montse Rubinat & Satomi Tanaka

Endinsa’t en la fascinant fusió entre l’art i la cultura japonesa amb la xerrada ‘Nisshoku – Eclipsi de llum’. Montse Rubinat, autora del llibre de haikus, tankes i versos de llum i Satomi Tanaka, reconeguda cal·lígrafa de Shodo, compartiran la seva experiència única. Ambdues seran part de l’exposició conjunta exposada al Matsuri de Ponent.

12:30h - 13:30h

Univers Eikyō: Disseny d'influències japoneses

Diseño Japón & Eikyō

Diseño Japón, Adrià Montiel, ens ofereix una visió única del Japó des del punt de vista del disseny, abastant no només la part material, sinó també la part immaterial, la cultura i el perquè. En aquesta ocasió, entrevistarà a Eric Gil, fundador de la revista Eikyō, una revista trimestral que ens apropa curiositats i novetats fascinants de la cultura japonesa.

14:00h - 14:45h

Qué és el Kendama? - Demostració Mianzi Kendama

Omachi Kendama & Mianzi Kendama

En un món on la creativitat es fusiona amb la destresa, neix Mianzi Kendama, Gerard Chernichero, artesà que modela cada Kendama a mà, creant peces úniques. En Gerard ens explicará de què es tracta aquest joc japonés. A més, tindrem l’oportunitat d’assistir a una demostració online en directe des d’Omachi (Nagano, Japó). No et perdis aquesta oportunitat única de conèixer més sobre aquest fascinant art i molt més.

15:00h - 16:45h

La dansa Bon Odori - Conexió amb Japó

Minna no Odori & Smile Dancers

Minna no Odori és un grup de dansa tradicional japonesa. Durant la seva xerrada, oferiran una visió detallada d’aquesta tradició i realitzaran una demostració de ball en directe. Després, establiran una connexió en directe amb Japó per unir-se amb les ballarines Smile Dancers i interpretar la cançó ‘Shinshu-sobakiri-ondo’, una peça musical inspirada en el soba, el nostre fil conductor durant les tres edicions del festival.

17:00h - 18:00h

Ikigairamen - Els secrets del Ramen

Romà Gomez

Ikigairamen, Romà Gómez, un xef amb una gran vocació per comunicar la seva passió per la cuina japonesa, especialment el Ramen, a través de les xarxes socials, ens revelarà els secrets d’aquest plat icònic durant la xerrada. Una oportunitat única per endinsar-se en el món del Ramen i descobrir-ne tots els seus encants.

18:00h - 19:00h

Diversitat al Japó a través de les joguines japoneses

Anzu Maekawa - Consulat General Japonès de Barcelona

El Consulat Japonès de Barcelona ens descobrirà les joguines tradicionals nipones: els seus orígens, usos i la riquesa de les seves regions. A més, el festival acollirà una petita exposició que complementarà amb una perspectiva visual sobre els temes abordats durant la xerrada.

19:15h - 19:45h

Shodo Performance

Satomi Tanaka

Satomi Tanaka és una experimentada professora de cal·ligrafia japonesa, amb més de 20 anys d’experiència en l’art del Shodo. La seva passió per aquesta forma d’expressió l’ha portat a dedicar-se intensament al seu estudi i pràctica. A més, en l’edició d’enguany de la «Shodo performance», es promet una experiència encara més gran i espectacular.

20:00h

Danses Bon Odori

Minna No Odori

L’espectacle final, encapçalat per Minna no Odori, on ens ensenyaran diferents danses tradicionals japoneses, promet ser una experiència cultural fascinant. «Minna no Odori», que es tradueix com «la dansa de tots» en japonès, suggereix que és una forma de dansa en què tothom pot participar i gaudir. Les danses tradicionals japoneses, com el bon odori (ball de l’Obon) o el matsuri odori (ball del festival), solen tenir un profund significat cultural i històric. Participar en elles és una manera meravellosa de submergir-se en la rica cultura japonesa.

TALLERS

Mati 11:30h - 12:15h
Tarda 17:30h - 18:15h

Taller Manga

Escola Joso

En el taller manga de l’Escola Joso, els estudiants aprenen les tècniques fonamentals del manga: des de la creació de personatges amb les seves expressions i postures, fins a l’art de la narrativa visual i la disposició de vinyetes sota la guia d’Ernest Sala. Aquesta introducció proporciona les eines necessàries per explorar i desenvolupar un estil personal dins del manga. 

12:30h -13:30h

Taller de origami

Alicia Neho

L’Origami és l’art japonès de plegar paper sense fer servir pegament ni tisores, creat per transformar un full inicial quadrat o rectangular en diverses formes, des de les més simples fins a creacions de gran complexitat. Aquest taller, impartit per Alicia Neho, ofereix una immersió en aquesta tècnica tradicional, permetent als participants explorar la bellesa i la diversitat de l’Origami.

Inscripció al taller el 27 d’abril, al punt d’Informació (parada bus) places limitades

15:00h - 15:30h
15:45h - 16:15h

Escriptura japonesa - Shodo

Satomi Tanaka

El taller de Shodo, impartit per Satomi Tanaka, una experimentada professora de cal·lígrafia japonesa amb més de 20 anys d’experiència, ofereix una oportunitat única per endinsar-se en l’art tradicional de l’escriptura japonesa. Els participants aprendran les tècniques fonamentals per manipular el pinzell, la tinta i el paper, expressant-se a través dels delicats traços que caracteritzen el Shodo. Aquesta experiència, més enllà d’ensenyar l’art de la cal·lígrafia, és una invitació a la reflexió i la concentració, guiada per la profunda passió i el coneixement de Satomi Tanaka.

Inscripció al taller el 27 d’abril, al punt d’Informació (parada bus) places limitades

Dansa Minna no Odori

Minna no Odori

Minna no Odori porta a tots els interessats un taller de dansa Odori, oferint una oportunitat única per aprendre i practicar aquesta tradicional forma d’expressió japonesa. El taller cobreix els moviments bàsics i les coreografies que defineixen l’Odori, en una atmosfera acollidora i divertida. Participants de tots els nivells descobriran el plaer de ballar al ritme d’aquesta dansa, connectant-se amb la seva rica cultura a través d’una experiència directa i participativa.

Aquest taller es realitzarà un cop finalitzat la connexió amb Japó. Hora aproximada 16:30 h

16:30h - 17:15h

Taller Kendama i concurs

Mianzi Kendama

Participants de totes les edats aprendran a utilitzar el Kendama, des de les tècniques bàsiques fins a trucs més avançats, a través de demostracions i pràctica guiada. A més, el taller culminarà amb un concurs on els assistents podran demostrar les seves noves habilitats per guanyar un premi.

18:45h - 19:45h

Taller de Teru teru bōzu

Amakuni Reus

Amakuni Reus organitza un taller de Teru Teru Bōzu, on els participants tindran l’oportunitat de crear aquests tradicionals ninots japonesos de paper, pensats per atreure el bon temps. Durant el taller, s’explicarà la història i el significat cultural d’aquests amulets, mentre els assistents aprenen a confeccionar-los pas a pas. És una activitat perfecta per a tots els que busquen una experiència cultural única i volen portar-se a casa un trosset de la tradició japonesa.

EXPOS

El meu veí Totoro. 35 visions: Tribut al clàssic de l'animació japonesa

L’exposició «El meu veí Totoro. 35 visions: Tribut al clàssic de l’animació japonesa», coordinada per Jordi Pastor i Reinaldo Pereira i portada a terme pel Matsuri de Ponent, amb la col·laboració de l’Escola Joso i Fonofox, celebra el 35è aniversari d’aquesta emblemàtica obra de l’anime japonès.

En aquesta mostra, diversos il·lustradors han reinterpretat la seva visió sobre aquest film d’animació i el carismàtic personatge de Totoro, un esperit del bosc que s’associa amb una família japonesa traslladada a viure als afores.

Nisshoku - Eclipsi de llum

L’exposició uneix els tendres haikus i tankas de Montse Rubinat amb la delicada cal·ligrafia japonesa de Satomi Tanaka, mostrant una col·laboració plena d’amor entre poesia catalana i art japonès. Cada peça és una celebració de l’encontre entre cultures, on els versos de Rubinat són abraçats pels kanjis de Tanaka, creant un diàleg emotiu i visual. Aquesta mostra és un testimoni de com l’art pot construir ponts d’enteniment i afecte, oferint als visitants una experiència càlida i propera on es fusionen la bellesa de les paraules i la força de la imatge.

MANGAKAS DE LA JOSO

Ja fa més de 30 anys de l’arribada de DragonBall als quioscs del nostre país, temps més que suficient perquè el Manga, que mai va ser una moda sinó que va venir per quedar-se, es convertís en la principal influència de diverses generacions d’autors així com en el seu mitjà narratiu natural.

Avui dia, ja ningú jutja les obres per la seva procedència. No cal haver nascut al país nipó per poder dibuixar Manga. A la vista està que, a la Joso, portem molts anys ensenyant aquest art, formant professionals que ara són supervendes arreu del món.

Aquesta exposició és una mostra d’alguns i algunes de les autores que, en sortir de les nostres aules, han triomfat com a creadors i creadores de Manga. Apostes com la de Planeta, amb la seva iniciativa Planeta Manga, el concurs de Norma Editorial, la confiança de Letrablanka amb les joves promeses i tantes altres petites editorials, sumades a l’obertura de gegants com Kodansha i Shueisha amb la publicació d’autors i autores estrangeres, han afiançat la unió del còmic oriental i l’occidental.

Descobreix qui són i les seves obres en aquesta exposició de consolidats autors i autores de Manga que van entrar un dia a les aules de la Joso i van sortir realitzant el seu somni.

Exposició homenatge a Akira Toriyama

L’EA Ondara de Tàrrega rendirà homenatge a Akira Toriyama amb una exposició especial de 15 il·lustracions realitzades pels seus Alumnes d’Art Urbà. Aquesta mostra és una celebració de l’impacte i llegat de Toriyama, creador de móns i personatges que han captivat generacions. A través d’aquestes obres, els alumnes expressaran la seva admiració i respecte per la influència d’aquest icona, reinterpretant els seus treballs més emblemàtics amb un toc personal i contemporani. Serà un espai de trobada per a fans i admiradors de l’art de Toriyama, oferint una mirada fresca sobre la seva obra des de la perspectiva de l’art urbà.

Diversitat al Japó a través de les joguines japoneses

L’exposició «Diversitat al Japó a través dels joguines japoneses», presentada pel Consulat Japonès de Barcelona amb la col·laboració d’Anzu Maekawa, ens porta un viatge a través de les joguines tradicionals del Japó. Ens revelarà els seus orígens, utilitats i com aquestes joguines expressen la diversitat de les regions japoneses. Complementant la mostra, materials visuals aprofundiran en els temes discutits, oferint una perspectiva completa sobre la riquesa cultural que aquestes joguines representen dins de la societat japonesa.

Scroll al inicio